Eén van de taken van de groencommissie is om bij vertrek van een tuinier te kijken of er in de tuin sprake is van achterstallig onderhoud. Maar we krijgen ook nog wel eens vragen over wat nu eigenlijk ‘achterstallig onderhoud’ is ? Er wordt vooral gelet op of er in de tuin onkruiden staan waarvan bekend is dat ze woekeren en lastig te verwijderen zijn voor de nieuwe huurder. Hier een overzichtje:
- Bamboe: Dit is een tijdlang een populaire plant geweest en veel aangeplant. Er was ook een jaar dat (bijna alle) bamboe bloeide en daarna doodging. Waar men toen om treurde. Nu is het omgekeerd want de plant kan alleen met heel veel zorg en onderhoud in bedwang gehouden worden en gaat anders enorm woekeren waardoor binnen een mum van tijd overal in de tuin bamboescheuten opduiken.
- Japanse Duizendknoop: Inmiddels hebben we daar al veel over geschreven. Ook dat is een exoot. Inmiddels is bekend hoe moeilijk hij te bestrijden is.
- Zevenblad: Tja. Een plant die ook allerlei aantrekkelijke kanten heeft (leuke bloemetjes en eetbaar). Maar ook een woekeraar waarvan ieder stukje wortel dat in de grond blijft zitten, weer gaat groeien.
- Winde: Die windt zich niet alleen om alle takken en struiken, maar heeft ook weer wortels die heel lastig te verwijderen zijn omdat ze diep zitten, snel breken en ieder wortelstukje weer een nieuwe plant wordt.
- Heermoes: vooral als die grote plakkaten heeft gevormd, bijvoorbeeld in een gazon.
Bestrijdingsmethoden
- Zevenblad en winde: Zorg dat ze niet bloeien. Met een spitvork de wortels uitvorken en afvoeren. Niet met een spade omdat je daarbij gemakkelijk stukjes wortel laat zitten. Kan zijn dat het nodig is om diep uit te vorken. Daarna bijhouden .
- Bamboe: De plant kort afsnijden. Daarna van buiten naar binnen uitlopers uitgraven. Tenslotte de hele plant uitgraven. Dat is vaak een zware klus. Door uitlopers regelmatig weg te halen en de plant kort te houden, zou de bamboe ook langzamerhand uitgeput raken, waardoor hij gemakkelijker te verwijderen is. Voor liefhebbers van bamboe: er zijn soorten die niet woekeren. Maar ook daarbij is eigenlijk een begrenzer nodig.
- Duizendknoop: De Gemeente Amsterdam heeft een folder uitgegeven over de bestrijding hiervan, zie japanse_duizendknoop_in_de_tuin. Nog een extra tip: als er toch al een dikke stengel van meer dan 1,5 meter staat, kun je die afknippen tot een halve meter en kokend water in de holle stengel gieten. De grote planten geven de omliggende kleine uitlopers kracht, dus is het belangrijk om die aan te pakken. Ook het afval moet apart afgevoerd worden en niet op de composthoop belanden maar meegegeven worden met het huisafval. Het schijnt dat de gemeente daar ook aparte zakken voor heeft. Daar gaan we nog naar kijken.
- Heermoes: Dit wijst er over het algemeen op dat de grond arm is en niet in goede conditie. Dus bemesten maakt de kans groter dat er geen heermoes in de tuin verschijnt. Verder verzwakt de plant door regelmatig maaien. En vervolgens is ook hier uitvorken de belangrijkste bestrijdingsmethode.