Beide parken zijn niet aangesloten op de riolering. Daarom hebben de meeste huisjes, de gemeenschappelijke toiletten en ook het museum een septic tank. Alles wat we door de gootsteen en ook het toilet spoelen komt in de septic tank terecht. Daar verwerken bacteriën alles. Die bacteriën kunnen erg veel aan, maar lang niet alles. Om verstopping van de tank te voorkomen is het van groot belang om niet zomaar alles door te spoelen. Menselijk afval is geen probleem, maar toiletpapier is al lastiger. In urine zitten te weinig bacteriën om toiletpapier af te breken. Ontlasting bevat wel genoeg bacteriën. Als er regelmatig ontlasting doorgespoeld wordt is toiletpapier dus geen probleem, maar als er vooral urine en geen, of weinig ontlasting doorgetrokken wordt, verandert toiletpapier in een soort papier-maché en kan daardoor de tank verstoppen. In dat geval moet de tank uitgegraven worden en leeggehaald.
Bepaald geen makkelijk en fris werkje. Het is dus zaak om dat te voorkomen. Voorzichtig zijn met toiletpapier dus. In het museum is het beslist niet toegestaan toiletpapier door te spoelen. Er staat een bak, waar het in gegooid kan worden. In de huisjes moeten de eigenaars hun eigen afweging maken. Er bestaat biologisch afbreekbaar toiletpapier, te koop in kampeerwinkels.
Voor het onderhoud van de tank is het erg nuttig om zo nu en dan eens een dode vogel (geen gans of fazant uiteraard), muis of rat door de wc. te spoelen. De bacteriën in het kadaver zijn bijzonder nuttig voor de tank. Er zijn speciale septic tank-bacteriën te koop, maar een dode muis of vogel is op de tuin vaak wel te vinden.
Ook schoonmaakmiddelen komen uiteindelijk in de septic tank terecht.
Gebruik dus nooit chemische middelen en zeker geen bleekwater, wasbenzine, of schoonmaakazijn! Gebruik uitsluitend ecologische middelen.
Een goed merk schoonmaakproducten is Ecover of De Klok. Daarvan is o.a. handzeep, allesreiniger en afwasmiddel te koop. Het is te koop bij natuurvoedingswinkels en sommige gewone supermarkten. Daarnaast heeft AH tegenwoordig ecologische schoonmaakproducten van eigen merk.
Nooit doen:
- bleekmiddelen
- ontstoppingsmiddelen
- sterk zure ontvettingsmiddelen (bijvoorbeeld schoonmaakazijn)
- basische middelen zoals soda
- olie, vet, jus, bak-en braadvet
- verf en oplosmiddelen
- medicijnen
- smeerolie en koelvloeistof
Wel doen:
- ecologische schoonmaakprodukten
- kadaver
- ontlasting