Tuin huren

Siertuinen en imkertuinen

Op beide parken verhuurt de Stichting Bijenpark Amsterdam (SBA) zowel siertuinen als imkertuinen. De huuropbrengst van de tuinen wordt o.a. gebruikt voor het onderhoud van het park en de opstallen. Er is geen corveedienst, het park wordt onderhouden door hoveniers.

Tuin op Nieuwe Bijenpark

Het huren van een siertuin

Voor het huren van een siertuin betaalt men jaarlijks een bedrag, afhankelijk van de grootte van de tuin. Op Iedere siertuin bevindt zich een tuinhuis (als opstal), dat na aankoop eigendom van de huurder wordt.

Wie een siertuin wil huren, dient een aanvraag in bij de secretaris van de SBA. Als de aanvraag volgens de wachtlijst aan de beurt is wordt deze doorgestuurd naar de ballotagecommissie. Hierna volgt een gesprek waarin vooral gekeken wordt naar de interesse voor tuinieren. Nieuwe huurders dienen in de gemeente Amsterdam woonachtig te zijn. (zie ook: tuinreglement)

Het huren van een imkertuin

De imkertuinen zijn kleiner dan de siertuinen en bevinden zich in een apart gedeelte van de parken. Soms staat er een schuurtje op de tuin of een opbergruimte. Op de meeste tuinen staan bijenstallen. Voor het huren van een imkertuin is een geldig NBV diploma verplicht.

Wie wel wil imkeren, maar zich niet wil wagen aan het onderhoud van een tuin, kan ook een zogenaamde tegel huren. Dat is een klein stukje grond waarop een beperkt aantal bijenkasten past. Deze huurt men van de Amsterdamse Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt (AVBB).

De aanvraag voor het huren van een imkertuin of tegel dient schriftelijk te geschieden bij het secretariaat van de AVBB. De aanvraag voor een imkertuin wordt daarna ter goedkeuring voorgedragen aan de verhuurder, de SBA.

Regelgeving omtrent het imkeren op de parken is te vinden in artikel 13 van het tuinreglement en in het imkertuinreglement.

Het tuinieren

Beide parken zijn vrijplaatsen voor mens en natuur. Vogels, bijen, vossen, egels en konijnen voelen zich er thuis. Het zijn erkende vogelreservaten dat wil zeggen, dat er veel verschillende soorten vogels te vinden zijn, dat ze met rust gelaten moeten worden en dat er geen gif gebruikt mag worden .

Er wordt ecologisch getuinierd, dat wil zeggen dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook zogenaamde ecologische middelen zijn niet toegestaan, omdat die weer schadelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld bijen, vogels en egels.

Planten die de voorkeur hebben, zijn de zogenaamde ‘drachtplanten’. Dat zijn planten waar bijen graag hun nectar vandaan halen en waar vlinders en hommels ook graag op vliegen.

Zowel imkers als tuiniers zijn lid van de AVBB. Iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van bijen kan contact opnemen met een imker, de imkerzondagen bijwonen en/of een imkercursus volgen.

Wat wel en niet mag op beide parken staat uitgebreid beschreven in het tuinreglement. Er wordt veel waarde gehecht aan rust en stilte en dus worden buiten geen radio’s en televisies gebruikt, en ook geen barbecues . Gras wordt gemaaid met een handmaaier of stille elektrische maaier. Iedereen wordt geacht zich te houden aan het reglement, maar krijgt daarvoor veel terug: genieten van tuinieren, van de rust, de stilte en de schoonheid van het park.

Sander van Hulsenbeek Photography: Bijenpark &emdash; S1010543

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam